Energia electrică este asigurată în judeţul Sălaj de compania Electrica S.A, prin transportatorul de energie Transelectrica, distribuţia fiind asigurată de Distribuţie Transilvania Nord prin Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Zalău (SDEE).
Clienţii plătesc distribuitorului contravaloarea serviciilor care fac obiectul contractelor de distribuţie, la tarifele reglementate, aprobate de Autoritatea competenta si publicate în Monitorul Oficial al României şi anume contravaloarea serviciului de distributie a energiei electrice, care se plăeşte corespunzător energiei electrice active măsurate în fiecare punct de delimitare, la tariful de distributie calculat prin însumarea dupa caz a tarifelor specifice reglementate, corespunzător nivelului tensiunii în punctul respectiv de delimitare.
Preţul final pe care îl plătim pentru energia electrică, în factură, are în componenţă zece segmente, dintre care preţul propriu-zis al energiei electrice reprezintă doar aproximativ 31 la sută, potrivit datelor Transelectrica. Procentajul acesta reprezintă o medie, în funcţie de „coşul” de energie de care beneficiaţi, în funcţie de zona geografică şi de furnizor. Restul componentelor facturii de energie electrică o reprezintă diverse taxe şi tarife care măresc preţul curentului de până la trei ori, de la producător şi până la casele consumatorilor. Din aceste taxe, de multe ori invizibile, trăiesc restul companiilor care aduc curentul de la producător la locuinţa noastră, dar şi statul, bineînţeles, care îşi ia porţia sa din taxe şi impozite. Astfel, următoarea componentă ca importanţă în compunerea preţului final este tariful de distribuţie de joasă tensiune, un tarif reglementat perceput de distribuitor. Acesta reprezintă 25,3 la sută din preţul final. Exact această componentă poate aduce scumpirea curentului de anul viitor, pentru că taxa pe stâlp, deşi în momentul de faţă nu este foarte mare – 1 la sută – taxă impusă de Guvern distribuitorului, ajunge într-un final, din cablu în cablu, la client.
A treia componentă ca importanţă este preţul certificatelor verzi. Patru la sută din preţul facturii reprezintă sumele pe care le plătim pentru susţinerea sectorului local de producere a energiei verzi. 5,8 la sută din factură reprezintă tariful de distribuţie de medie tensiune, iar 1,9 la sută tariful pentru distribuţie de înaltă tensiune. Alte tarife cu preţ fix reglementat sunt: tariful de transport – componenta de injecţie în reţea (1,7 la sută), tariful de transport – componenta de extracţie din reţea (2,2 la sută), tariful de transport – componenta servicii de sistem (2,4 la sută), tariful de transport – servicii prestate de operatorul pieţei (0,1 la sută). Taxa de cogenerare care se colectează de la consumatorul final pentru premierea producătorilor de energie în cogenerare de înaltă eficienţă reprezintă 4,1 la sută din preţul final. Guvernul va reduce această taxă cu 60 la sută la jumătatea anului viitor, astfel încît impactul în preţul final este de puţin peste 2 la sută. Acciza şi TVA-ul reprezintă taxe pe care le colectează direct statul.
Adunate, toate aceste taxe şi tarife totalizează 97,8 la sută. Restul, de până la totalul sumei, reprezintă marja furnizorului şi alte costuri precum cele financiare şi cele de asigurare a riscului. Ar mai fi de menţionat faptul că Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Zalău, aplică clienţilor săi, conform datelor furnizate de SDEE, o singură taxă şi nu mai multe aşa cum uneori se poate deduce în mod eronat din citirea facturii.
asta imi aminteste o un film de desene animate cu Asterix si Obelix, când trebuiau sa „rezolve” o aprobare intr-o cladire cu XXX ghisee …
Pai daca stalpul pentru transportul energiei electrice se afla pe proprietate privata (aici fac referire la cei care locuiesc la tara), atunci hai sa cerem chirii la Electica. Asa ar fi echitabil,daca nu sa mute stalpul pe domeniul statului (adica in drum).
Suntem noi saraci dar nu suntem prosti, vorba lui vaida.
PROBLEMA E VECHE. Cine îmi poate spune câtă energie gratuită a livrat România Republicii Moldova – ca ajutor frățesc? Evident, plata a fost pusă pe seama consumatorului român. Șmecherii financiare de cont a la Nicolae Văcăroiu. Pe urmă, de ce salariații electrica au gratuit 2000 kw, iar ce depășeșete acest consum e taxat cu 0,25 lei kw? Diferența o plătește poporul prost pe facturile de acasă. Guvernul Victor Ponta a livrat gratuit Republicii Moldova o sumă consistentă în euro, cu mai multe zerouri. Cine a achitat diferența? Românii din țaraă. Moldovenii au livrat aceste cadouri imediat Rusiei, în contul unor datorii interstatatale. Votați guvernele PSD Ion Iliescu-Nicolae Văcăroiu, Victor Ponta! Și decartați banii pe facturile Electrica.
legi proaste facute de parlamentari PROSTI SI CORUPTI !